Teendők a haláleset bekövetkezése után

Koporsós temetés esetén

Háznál történő elhalálozásnál az ügyintézés menete:

Az orvos megállapítja a halál tényét és kiállítja a szükséges dokumentumokat (halott vizsgálati bizonyítvány) és megadja az engedélyt az elszállításra. Két óra elteltével vegye fel velünk a kapcsolatot és mi elszállítjuk és elhelyezzük az elhunytat. Az anyakönyveztetést a helyi anyakönyvi hivatalnál elvégezheti Ön is, de ha úgy kívánja, mi is tudunk segíteni, ehhez meghatalmazásra lesz szükségünk.

Kórházban történő elhalálozás esetén az ügyintézés menete:

Fel kell keresnie az osztályt, ahol az elhunyt feküdt, itt kiadják a személyes tárgyait. A patológián kell leadni a ruhát, amibe majd fel fogják öltöztetni az elhunytat. Ezután tájékoztatják a szállíthatóság idejéről és a kórházi költségek kifizetéséről. A hozzátartozónak kell jelezni, hogy mely temetkezési vállalkozóval szeretné elintézni a temetést. Ezután jöjjön be irodánkba, hogy megírhassuk az ügyintézéshez szükséges meghatalmazásokat; ha ezek megvannak, felvesszük a kapcsolatot a kórházzal és elintézzük az anyakönyveztetést is. Covid-19-ben elhunyt betegek esetében nincs lehetőség öltöztetésre a járványügyi előírások miatt.

A sírhelyek megváltásával kapcsolatban a helyi önkormányzatot kell felkeresni. Egy sírhelyet 25 évre lehet megváltani. A települések, helyi rendelet alapján szabályozzák a sírhelyek megváltásának módját, illetve a megfizetni szükséges összeget. Esetleg felmerülhet a temetőben felépített ravatalozó épületnek használati díja is, amelynek díjáról ugyancsak az üzemeltető dönt.

Urnás temetés esetén

Háznál történő elhalálozásnál az ügyintézés menete:

Az orvos megállapítja a halál tényét és kiállítja a szükséges dokumentumokat (halott vizsgálati bizonyítvány) és megadja az engedélyt az elszállításra. Jeleznie kell, hogy hamvasztásos temetést szeretne. Ha nincs boncolás, akkor ÁNTSZ engedélyt kell kérni a hamvasztáshoz és a 6 példányos halotti vizsgálati bizonyítványt el kell látni Tisztifőorvosi pecséttel és aláírással, majd ezt el kell juttatnia irodánkba. Amennyiben szeretné, hogy mi végezzük el ennek az ügyintézését, meghatalmazásra lesz szükségünk.

Mindig a területileg illetékes hatóság adhatja meg az engedélyt. Következő lépés az elhalálozás helyén történő anyakönyveztetés. Ezután krematóriumba szállítjuk az elhunytat a hamvasztásra, a hamvakat pedig az Ön által kiválasztott urnába helyezzük.

Kórházban történő elhalálozás esetén az ügyintézés menete:

Megegyezik a koporsós temetés menetével, azzal az eltéréssel, hogy ebben az esetben, az osztályon kell jeleznie, hogy hamvasztást szeretne.

Az urna elhelyezésének több módja is rendelkezésre áll: falba, földbe vagy urnasírba is elhelyezheti szerette hamvait. A hamvakkal szabadon rendelkezhet, így akár otthonába is elviheti vagy elszórhatja a hamvakat. Amennyiben szerette külföldön hunyt el, abban az esetben is vállaljuk az ügyintézéssel járó feladatokat, keressen minket bizalommal.

A temetés szervezése és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások

A temetés módjának kiválasztása: koporsós vagy urnás temetés.

Egyházi vagy polgári temetést kér:
Egyházi szertartás esetében, több egyházzal is kapcsolatban vagyunk, így segítünk az egyeztetésben és kérünk időpontot Önnek.

Polgári szertartás esetében is biztosítani tudjuk a méltó búcsúztatást szerettének.
Igény esetén a további szolgáltatásokat is biztosítjuk:

 • Gyászzene
 • Síremlékkel kapcsolatos feladatok
 • Virágok és koszorúk
 • Gyászhirdetés feladása

 

 • Bemutatótermünkben kiválaszthatja a temetés kellékeit: halotti leplet, koporsót, urnát stb., és tájékoztatjuk az előírásokról is, pl.: földbe csak lebomló anyagból készült koporsó vagy urna helyezhető.
 • Urnáink jellemzően fémből, fából vagy kerámiából készülnek.
 • Koporsóink esetében számos beszállítóval dolgozunk, így vannak például: a magyar gyártókon kívül, Olaszországból, Erdélyből és Lengyelországból is koporsóink széles választékban.
 • Lehetőség van élő zenére is, pl.: kórus, trombita, hegedű, stb.
 • Folyamatosan azon dolgozunk, hogy ravatal-felszereléseinket kiegészítőikkel együtt megújítsuk.

Milyen okmányok beszerzésére van szükség az ügyintézéshez?

 • Személyigazolvány
 • Lakcímkártya
 • Születési anyakönyvi kivonat

Amennyiben az elhunyt házas volt, többféle dokumentumra is szükség lehet:

 • Ha a házastárs még él: házassági anyakönyvi kivonat
 • Ha a házastárs elhunyt: akkor az ő halotti anyakönyvi kivonata
 • Ha elváltak: szükség van a házasságot bontó ítéletre

Ha nincsenek meg ezek az okmányok/iratok, akkor a pontos dátumok megadásával az anyakönyvvezetőtől ki tudják kérni.

Fontos számunkra, hogy ezt a fájdalmas folyamatot megkönnyítsük, és segítsünk megadni a méltó búcsúztatást elhunyt szerettének!

Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, hiába szállnak, árnyak, álmok, évek.
(Juhász Gyula)